Användargrupper
Användargrupper är det enklaste sättet att ge flera personer åtkomst till valda resurser eller skapa påminnelser för dem samtidigt. Skapa först en grupp, lägg till befintliga användare och dela sedan filer, mappar, sektioner eller hela kontot med gruppen. Ändringar i gruppens åtkomst påverkar alla medlemmar. Samma användare kan ingå i flera grupper, och en grupp kan innehålla både användare och andra grupper. Vid konfigurering kan användargrupper även synkroniseras via Microsoft Entra ID (Active Directory).
Skapa användargrupper
- Logga in som administratör
- Leta upp panelen Verktyg för administratörer till vänster, under huvudsektionerna
- Klicka på ”Hantera användargrupper”
- Klicka på den blå knappen ”Skapa användargrupp” om det är din första grupp.
Annars klickar du på ”+Grupp” i verktygsfältet, eftersom den blå knappen då inte visas. - Välj ett beskrivande namn, till exempel Ekonomi, Ledning, Projektteam eller Alla anställda
- Klicka på ”Skapa”
Lägg till användare och grupper i en användargrupp
När du har skapat minst en grupp kan du börja lägga till teammedlemmar i den.
Så lägger du till användare eller grupper i en användargrupp:
- Logga in som kontoadministratör och leta upp panelen Verktyg för administratörer till vänster, direkt under huvudsektionerna
- Klicka på ”Hantera användargrupper”
- Skapa en grupp eller klicka på en befintlig
- Klicka på ”Lägg till användare” eller ”+Medlem” i verktygsfältet för en användare, eller ”Lägg till användargrupp” för en befintlig grupp
- Ange användarens e-postadress i fältet som visas eller välj en användargrupp
Användaren måste vara registrerad i Folderit med den e-postadressen som användarnamn. Du kan bjuda in personer själv eller låta dem registrera sig. Du kan även lägga till dig själv som medlem i grupper.
Upprepa steg 4 och 5 för fler personer.
Felmeddelandet ”Det gick inte att hitta användaren.”: Ingen användare med den e-postadressen finns registrerad i Folderit. Starta registreringen via Hantera användare > +Användare.
Ta bort användare från en användargrupp
Du kan enkelt ta bort en användare från en eller flera användargrupper utan att ta bort personen från teamet.
Gör så här:
- Logga in som kontoadministratör
- Leta upp panelen Verktyg för administratörer till vänster, under huvudsektionerna
- Klicka på Hantera användargrupper
- Klicka på gruppen som användaren ska tas bort från
- Klicka på inställningsikonen bredvid användaren för att öppna menyn
- Klicka på Avlägsna
Upprepa steg 3–6 för att ta bort användaren från fler valda grupper.
För att ta bort användaren helt och stoppa åtkomst till alla resurser i kontot, läs Ta bort en användares åtkomst.
Byt namn på en användargrupp
Följ dessa enkla steg för att byta namn på en befintlig grupp:
- Logga in som kontoadministratör
- Leta upp panelen Verktyg för administratörer till vänster, under huvudsektionerna
- Klicka på ”Hantera användargrupper”
- Klicka på inställningsikonen (kugghjulet) till höger om gruppnamnet för att öppna menyn
- Välj ”Byt namn”
- Skriv det nya namnet och klicka på Spara
Klart! Gruppen har nu ett nytt namn.
Radera en användargrupp
Om du inte längre behöver en grupp och vill ta bort den gör du så här:
- Logga in som kontoadministratör
- Leta upp panelen Verktyg för administratörer till vänster, under huvudsektionerna
- Klicka på ”Hantera användargrupper”
- Klicka på inställningsikonen (kugghjulet) till höger om gruppnamnet för att öppna menyn
- Välj ”Ta bort”
- Bekräfta genom att klicka på Ta bort igen när du tillfrågas
Användargruppen är nu borttagen. Användarna raderas inte. Om de har åtkomst till resurser individuellt eller via en annan grupp finns den åtkomsten kvar.