Zarządzaj grupami użytkowników
Grupy użytkowników to najprostszy sposób na przyznanie dostępu do wybranych przez Ciebie zasobów lub ustawienie przypomnienia dla wielu osób jednocześnie. Najpierw tworzysz grupę użytkowników, następnie przypisujesz do niej istniejących użytkowników i udostępniasz tej grupie dowolny plik, folder, sekcję lub całe konto. Wszelkie zmiany w dostępie grupy do zasobów będą miały wpływ na wszystkie osoby w tej grupie użytkowników. Ten sam użytkownik może należeć do kilku grup użytkowników jednocześnie, a grupa użytkowników może obejmować zarówno użytkowników, jak i inne grupy użytkowników. Jeśli jest to skonfigurowane, grupy użytkowników mogą również synchronizować się za pośrednictwem Microsoft Entra ID (Active Directory).
Tworzenie grup użytkowników
- Zaloguj się jako administrator
- Znajdź panel Narzędzi administracyjnych po lewej stronie, pod sekcjami głównymi
- Kliknij „Zarządzaj grupami użytkowników”
- Kliknij niebieski przycisk „Utwórz grupę użytkowników”, jeśli jest to Twoja pierwsza grupa użytkowników.
W przeciwnym razie brakuje niebieskiego przycisku i możesz kliknąć przycisk „+Grupa” na pasku narzędzi. - Wybierz opisową nazwę grupy (na przykład: Księgowi, Zarząd, Zespół projektowy, Wszyscy pracownicy itp.)
- Kliknij przycisk „Utwórz”
Dodawanie użytkowników i grup do grupy użytkowników
Po utworzeniu przynajmniej jednej grupy użytkowników możesz rozpocząć przypisywanie członków swojego zespołu do tej grupy.
Aby przypisać użytkowników (lub grupy użytkowników) do grupy użytkowników, wykonaj następujące czynności:
- Zaloguj się jako administrator konta i znajdź panel Narzędzi administracyjnych po lewej stronie systemu, tuż pod sekcjami głównymi
- Kliknij „Zarządzaj grupami użytkowników”
- Utwórz grupę użytkowników lub kliknij grupę, którą wcześniej utworzyłeś
- Kliknij „Dodaj użytkownika” lub „+Member” na pasku narzędzi, aby dodać użytkownika, albo „Add User Group”, aby dodać do grupy istniejącą grupę użytkowników.
- Wpisz adres e-mail użytkownika w wyświetlonym polu lub wybierz grupę użytkowników.
Pamiętaj, że użytkownik musi być zarejestrowany w Folderit, podając ten adres e-mail jako nazwę użytkownika. Możesz zapraszać osoby samodzielnie lub mogą one rejestrować się samodzielnie. Możesz także dodać własnego użytkownika jako członka grup.
Powtórz kroki 4 i 5, aby dodać więcej osób do grupy.
Komunikat o błędzie „Nie znaleziono użytkownika.”: W Folderit nie ma użytkownika zarejestrowanego z tym adresem e-mail. Rozpocznij rejestrację, przechodząc do opcji Zarządzanie użytkownikami > +Użytkownik.
Usuwanie użytkowników z grupy użytkowników
Jeśli chcesz usunąć użytkownika ze swoich grup użytkowników, ale nie całkowicie ze swojego zespołu, możesz to łatwo zrobić.
Wykonaj następujące czynności:
- Zaloguj się jako administrator konta
- Znajdź panel Narzędzi administracyjnych po lewej stronie, pod sekcjami głównymi
- Kliknij Zarządzaj grupami użytkowników
- Kliknij grupę użytkowników, z której chcesz usunąć użytkownika
- Kliknij ikonę ustawień obok użytkownika, aby otworzyć menu ustawień
- Kliknij Usuń
Aby usunąć użytkownika również z innych wybranych grup, powtórz kroki od 3 do 6.
Aby całkowicie usunąć użytkownika z systemu, odcinając mu dostęp do wszelkich zasobów w ramach konta, przeczytaj Usuwanie użytkownika.
Zmiana nazwy grupy użytkowników
Jeśli chcesz zmienić nazwę istniejącej grupy użytkowników, wykonaj następujące proste kroki:
- Zaloguj się jako administrator konta
- Znajdź panel Narzędzi administracyjnych po lewej stronie, pod sekcjami głównymi
- Kliknij „Zarządzaj grupami użytkowników”
- Kliknij ikonę ustawień (koła zębatego) po prawej stronie nazwy grupy, aby otworzyć menu ustawień
- Wybierz „Zmień nazwę”
- Wpisz nową nazwę i zapisz
To wszystko! Teraz grupa ma nową nazwę.
Usuwanie grupy użytkowników
Jeśli nie potrzebujesz już grupy użytkowników i chcesz ją usunąć, wykonaj następujące proste kroki:
- Zaloguj się jako administrator konta
- Znajdź panel Narzędzi administracyjnych po lewej stronie, pod sekcjami głównymi
- Kliknij „Zarządzaj grupami użytkowników”
- Kliknij ikonę ustawień (koła zębatego) po prawej stronie nazwy grupy, aby otworzyć menu ustawień
- Wybierz „Usuń”
- Potwierdź usunięcie, klikając ponownie przycisk Usuń, gdy zostaniesz o to poproszony
To wszystko, grupa użytkowników została usunięta. Pamiętaj, że nie spowoduje to usunięcia użytkowników, więc jeśli użytkownicy otrzymali uprawnienia dostępu do niektórych zasobów jako członkowie innej grupy lub indywidualnie, nadal mogą!