Uprawnienia niestandardowe
Uprawnienia niestandardowe zapewniają szczegółową kontrolę nad tym, co pojedynczy użytkownik lub grupa użytkowników może zrobić z udostępnionym folderem i jego zawartością.
Ta opcja jest dostępna w planie Tailor. Jest przydatna, gdy standardowe poziomy uprawnień Previewer, Wyświetlający, Edytor lub Tylko przesyłanie plików są zbyt szerokie albo zbyt restrykcyjne.
Zamiast przypisywać jeden predefiniowany poziom uprawnień, możesz włączyć wymagane akcje indywidualnie. Możesz także wybrać, czy uprawnienia mają dotyczyć tylko wybranego folderu, czy rekursywnie jego podfolderów.
Porównanie standardowych poziomów dostępu można znaleźć w artykule Poziomy uprawnień dostępu.

Przypisz uprawnienia niestandardowe
- Otwórz okno udostępniania folderu.
- Wybierz użytkownika lub grupę użytkowników, którzy powinni otrzymać dostęp.
- Wybierz Niestandardowy jako poziom uprawnień.
- Włącz wymagane uprawnienia do folderów i plików.
- Wybierz, czy dostęp ma obowiązywać rekurencyjnie do podfolderów.
- Zapisz ustawienia udostępniania.
Ogólne instrukcje udostępniania można znaleźć w artykule Udostępnianie plików, folderów i innych zasobów.
Dostęp rekurencyjny
Dostęp rekursywny stosuje wybrane uprawnienia niestandardowe do folderu współdzielonego i jego podfolderów.
Gdy rekurencja jest wyłączona, uprawnienie dotyczy tylko wybranego folderu. Może to być przydatne, gdy użytkownik powinien zobaczyć folder w hierarchii nawigacji, ale nie powinien automatycznie otrzymać tego samego dostępu do wszystkiego poniżej.
Uprawnienia do folderów
Brak uprawnień
Pokazuje folder współdzielony w strukturze nawigacji bez udzielania dostępu do jego zawartości i dodatkowych akcji w folderze.
Może to być przydatne, gdy użytkownicy muszą zrozumieć hierarchię folderów, ale nie powinni uzyskiwać dostępu do zasobów znajdujących się w tym folderze.
Utwórz foldery
Umożliwia użytkownikom tworzenie nowych folderów w folderze udostępnionym.
Użytkownicy mogą potrzebować dodatkowych uprawnień do przeglądania, edytowania, przenoszenia, udostępniania lub usuwania utworzonych przez siebie folderów.
Wyświetl foldery
Umożliwia użytkownikom przeglądanie bezpośrednich podfolderów w folderze udostępnionym.
Pobierz foldery
Umożliwia użytkownikom pobieranie udostępnionego folderu i jego dozwolonej zawartości jako archiwum.
Edytuj foldery
Umożliwia użytkownikom modyfikowanie ustawień i atrybutów folderów, w tym nazwy folderu i metadanych. W zależności od dostępnych elementów sterujących może to również obejmować widoki folderów, przepływy pracy, przechowywanie i inne ustawienia na poziomie folderu.
Przenieś foldery
Umożliwia użytkownikom przeniesienie folderu do innej lokalizacji, w której mają również wymagane uprawnienia docelowe.
Usuń foldery
Umożliwia użytkownikom usunięcie folderu i jego zawartości.
Duplikuj foldery
Umożliwia użytkownikom utworzenie kopii folderu.
Udostępnij foldery
Umożliwia użytkownikom nadawanie innym użytkownikom lub grupom dostępu do folderu.
Publiczne udostępnianie linków do folderów
Umożliwia użytkownikom włączanie, wyłączanie i zarządzanie publicznym łączem do folderu.
Wymagana zależność: użytkownik musi mieć także uprawnienie Udostępnij foldery.
Dowiedz się więcej o Udostępnianiu za pomocą łączy publicznych.
Ścieżki audytu folderu
Umożliwia użytkownikom przeglądanie historii aktywności dla folderu i dozwolonych w nim zdarzeń.
Dowiedz się więcej o Dzienniku audytu.
Uprawnienia do plików
Dodaj pliki
Umożliwia użytkownikom przesyłanie lub dodawanie plików do udostępnionego folderu.
Wyświetl listę plików
Umożliwia użytkownikom przeglądanie plików wymienionych w folderze.
Bez dodatkowych uprawnień użytkownicy mogą widzieć nazwy plików bez możliwości przeglądania, pobierania lub modyfikowania plików.
Podgląd plików
Umożliwia użytkownikom otwieranie obsługiwanych plików w podglądzie Folderit.
To uprawnienie samo w sobie nie pozwala na pobieranie, drukowanie ani kopiowanie tekstu z podglądu.
Dowiedz się więcej o Podglądaniu plików.
Pobierz pliki
Umożliwia użytkownikom pobieranie plików na swoje urządzenie.
Edytuj atrybuty pliku
Umożliwia użytkownikom modyfikowanie informacji i ustawień związanych z plikami, w tym metadanych, przypomnień, przepływów pracy i ustawień wyewidencjonowywania, jeśli są dostępne.
Aktualizuj wersje plików
Umożliwia użytkownikom przesłanie nowej wersji istniejącego pliku.
Dowiedz się więcej o Wersjonowaniu i historii plików.
Edycja plików online
Umożliwia użytkownikom edycję obsługiwanych plików Microsoft Office poprzez integrację Microsoft 365.
Gdy włączona jest także opcja Dodaj pliki, użytkownicy mogą tworzyć nowe dokumenty Word, Excel lub PowerPoint poprzez integrację z Office.
Dowiedz się więcej o Tworzeniu i edytowaniu dokumentów Microsoft Office.
Przenieś pliki
Umożliwia użytkownikom przenoszenie plików do innej Folderit lokalizacji, w której mają również wymagane uprawnienia do miejsca docelowego.
Usuń pliki
Umożliwia użytkownikom usuwanie pojedynczych plików.
Duplikuj pliki
Umożliwia użytkownikom tworzenie kopii plików w Folderit.
Udostępnij pliki
Umożliwia użytkownikom nadawanie innym użytkownikom lub grupom dostępu do poszczególnych plików.
Publiczne udostępnianie łączy do plików
Umożliwia użytkownikom włączanie, wyłączanie i zarządzanie publicznymi łączami do plików.
Wymagana zależność: użytkownik musi także posiadać uprawnienie Udostępnij pliki.
Dzienniki audytu plików
Umożliwia użytkownikom przeglądanie historii aktywności poszczególnych plików.
Zależności uprawnień
Niektóre uprawnienia są przydatne tylko w połączeniu z innymi uprawnieniami. Na przykład:
- Publiczne udostępnianie linków również wymaga odpowiedniego pozwolenia na udostępnianie.
- Edycja pliku online wymaga dostępu do pliku i obsługiwanego formatu pakietu Microsoft Office.
- Przenieś pliki i Przenieś foldery wymagają odpowiednich uprawnień zarówno w lokalizacji pierwotnej, jak i docelowej.
- Utwórz foldery nie przyznaje automatycznie uprawnień do przeglądania, edytowania ani usuwania nowo utworzonych folderów.
- Wyświetl listę plików nie zapewnia automatycznie dostępu do podglądu ani pobierania.
Przykładowe niestandardowe zestawy uprawnień
Złożenie dokumentu
Włącz Dodaj pliki, gdy użytkownik powinien przesyłać dokumenty bez uzyskiwania szerszego dostępu do istniejącej treści.
Dostęp do dokumentu tylko do odczytu
Włącz Wyświetl listę plików, Podgląd plików i opcjonalnie Pobierz pliki.
Edytor metadanych
Włącz Wyświetl listę plików, Podgląd plików i Edytuj atrybuty pliku, pozostawiając wyłączone usuwanie i udostępnianie plików.
Dostawca dokumentu
Włącz Dodaj pliki, Wyświetl listę plików, Podgląd plików, Pobierz pliki i Aktualizuj wersje plików.
Zalecenia
- Przyznaj tylko uprawnienia wymagane dla roli użytkownika.
- Przed zastosowaniem uprawnień do dużej struktury folderów dokładnie przejrzyj dostęp rekurencyjny.
- Przetestuj złożone kombinacje uprawnień z kontem użytkownika innego niż administrator.
- Nie przyznawaj uprawnień do udostępniania, usuwania ani przeglądania dziennika audytu, jeśli nie są wymagane.
- Okresowo przeglądaj niestandardowe uprawnienia, gdy zmienia się rola użytkownika.
Przesyłanie wielu plików i wyodrębnianie archiwów
Dodaj pliki może pozwolić na przesyłanie wielu plików bez Utwórz foldery. Zachowaj te uprawnienia oddzielnie, gdy współautor powinien przesyłać dokumenty do istniejącego folderu, ale nie powinien tworzyć nowych folderów.
Dekompresja archiwum zawierającego foldery lub rozpakowanie do nowego folderu również wymaga Utwórz foldery. Uprawnienie do przesyłania nie autoryzuje automatycznie tego etapu tworzenia folderu. Zobacz Przesyłanie plików, aby poznać trasy przesyłania.