Przejdź do treści głównej
Jak możemy pomóc?

Udostępnij linki publiczne

Łącze publiczne umożliwia każdemu, kto zna unikatowy URL dostęp do udostępnionego pliku lub folderu bez tworzenia konta Folderit lub logowania.

Łącza publiczne są przydatne, gdy trzeba rozpowszechniać dokumenty za pośrednictwem poczty elektronicznej, komunikatorów, strony internetowej lub innego kanału zewnętrznego. Ta funkcja nie jest dostępna w planie próbnym.

Dostęp do łącza publicznego jest tylko do odczytu. Anonimowi odwiedzający nie mogą modyfikować metadanych, przesyłać nowych wersji, usuwać zasobów ani zmieniać ustawień udostępniania.

Widok zewnętrznego łącza publicznego udostępnionego pliku lub folderu w Folderit
Link publiczny zapewnia użytkownikom zewnętrznym dostęp tylko do odczytu bez konieczności posiadania konta Folderit.
  1. Otwórz okno udostępniania pliku lub folderu.
  2. Włącz opcję Łącze publiczne.
  3. Skopiuj wygenerowany URL.
  4. Wyślij lub opublikuj link za pośrednictwem preferowanego kanału.

Ogólne instrukcje dotyczące otwierania okna udostępniania można znaleźć w artykule Udostępnianie plików, folderów i innych zasobów.

Folderit okno udostępniania z włączoną opcją Link publiczny
Włącz łącze publiczne w oknie udostępniania, a następnie skopiuj wygenerowany URL.

Publiczne łącze do pliku umożliwia każdemu posiadaczowi URL dostęp do udostępnionego pliku bez konieczności logowania się.

  • Gość może podejrzeć plik, jeśli dostępny jest obsługiwany podgląd.
  • Gość może pobrać plik.
  • Gość nie może edytować ani usunąć pliku.

Łącze do folderu publicznego umożliwia każdemu posiadaczowi URL dostęp do zawartości folderu do pobrania.

Anonimowi odwiedzający nie mogą modyfikować folderu, przesyłać plików, usuwać treści ani zmieniać jego metadanych ani ustawień dostępu.

Możesz ustawić datę i godzinę, kiedy łącze publiczne powinno automatycznie przestać działać.

  1. Otwórz okno udostępniania zasobu.
  2. Włącz Łącze publiczne.
  3. Włącz Data ważności.
  4. Wybierz datę i godzinę zakończenia dostępu.

Aby uzyskać więcej informacji na temat dostępu czasowego, zobacz Ustawianie wygaśnięcia dostępu.

Aby natychmiast zatrzymać dostęp publiczny należy otworzyć okno udostępniania i wyłączyć opcję Łącze publiczne.

Za każdym razem, gdy wyłączasz łącze publiczne i włączasz je ponownie, Folderit tworzy nowy unikalny URL. Poprzedni link publiczny już nie działa.

Przydaje się to, gdy link został udostępniony niewłaściwemu odbiorcy lub nie powinien już pozostać aktywny.

Folderit rejestruje aktywność linków publicznych w Ścieżce audytu zasobu, w tym adres IP używany do podglądu lub pobierania zasobu.

Ponieważ odwiedzający łącza publiczne nie są zalogowani, wpis audytu identyfikuje dostęp na podstawie informacji technicznych, takich jak adres IP, a nie konta użytkownika Folderit.

Link publiczny i zwykły URL wyświetlany w Twojej przeglądarce służą różnym celom.

Typ łączaKto może z niego korzystać?Wymagane logowanie?
Łącze publiczneKażdy, kto zna unikat URLNie
Wewnętrzne Folderit URLZarejestrowani użytkownicy, którzy mają już uprawnienia do zasobuTak

Aby udostępnić link wewnętrzny, skopiuj URL z paska adresu przeglądarki. Ten sam wewnętrzny URL działa dla każdego zarejestrowanego użytkownika, który ma już dostęp do zasobu.

  • Udostępniaj linki publiczne tylko wybranym odbiorcom.
  • Użyj daty ważności tymczasowego dostępu.
  • Wyłącz łącze, gdy nie jest już potrzebne.
  • Wygeneruj ponownie link, jeśli uważasz, że poprzedni URL został ujawniony.
  • Zamiast tego używaj normalnego udostępniania użytkownika Folderit, gdy wymagany jest dostęp i uprawnienia oparte na tożsamości.
Dowiedz się, jak tworzyć, kopiować, wygasać i wyłączać łącze publiczne w Folderit.