Blokowanie i odblokowywanie dokumentów
Użyj funkcji Zablokuj plik, gdy pobierasz dokument, aby pracować nad nim lokalnie i chcesz uniemożliwić innym użytkownikom jednoczesne przesyłanie nowej wersji.
W Folderit zablokowanie pliku odpowiada operacji check-out. Odblokowanie pliku to operacja check-in, która ponownie umożliwia przesyłanie nowych wersji dokumentu.
Przycisk Zablokuj plik jest wyświetlany, gdy plik jest udostępniany przynajmniej jednemu użytkownikowi posiadającemu uprawnienia Edytor, co oznacza, że w przeciwnym razie wiele osób mogłoby zaktualizować dokument.
Gdy plik jest zablokowany, użytkownicy nadal mogą go przeglądać i pobierać. Wyraźne powiadomienie informuje, że ktoś pracuje nad dokumentem i nie można przesłać nowej wersji, dopóki plik nie zostanie odblokowany.
Zablokuj dokument (check-out)
- Otwórz plik udostępniony jednemu lub większej liczbie użytkowników posiadających uprawnienia Edytor.
- Kliknij niebieski przycisk Zablokuj plik w prawym panelu.
- Wybierz datę i godzinę, kiedy blokada powinna wygasnąć. Aby plik był zablokowany do czasu ręcznego odblokowania, usuń datę i godzinę wygaśnięcia.
- Potwierdź, że chcesz zablokować plik.
Odblokuj dokument (check-in)
- Otwórz zablokowany plik, aby wyświetlić jego szczegóły.
- Kliknij niebieski przycisk Odblokuj plik w prawym panelu.
Po odblokowaniu pliku użytkownicy posiadający wymagane uprawnienia mogą ponownie przesłać nową wersję.